Akıllı Şebekelerde Enerji İzleme ve Yönetimi
Akıllı Şebeke Nedir?
Dünya genelinde ister büyük şehirlerde, ister daha küçük yerleşim yerlerinde ve şehir kenarlarında üretilen elektriğin kesintisiz ve verimli bir şekilde dağıtımı, elektriğe ve ona bağlı bütün sistemlerin devamlılığına ihtiyaç duyduğumuz bu yüzyılda oldukça önem arz ediyor. Küresel nüfusun giderek artması ve elektriğe olan ihtiyacın küreselleşmesi, enerji dağıtımının verimliliğini daha belirgin ve ivedi bir sorun haline getiriyor. İletişimde, üretimde, sanayide, eğitimde ve sağlıkta kesintisiz elektrik arzı; elektriği üreten, ileten ve dağıtan iş kollarının nitelikli koordinasyonunu zorunlu kılıyor.
Son tüketimden önceki adım olan elektrik dağıtımı, kontrolü konvansiyonel yöntemlerle oldukça güç ve karmaşık bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde çoğu operasyonel sürecin internet ve akıllı cihazlar yoluyla izlenmesi ve yönetilmesi, enerji dağıtım sektöründe de bu teknolojilerin kullanılabileceğini gösteriyor. Elektriğin üretiminden dağıtımına ve bu döngüsel sürece tamamıyla hakim olmak, anlık olarak operasyonel süreci izlemek ve yönetmek, olası sorunlardan ve teknik aksaklıklardan haberdar olmak, şebekenin etkin ve verimli çalışması için tartışılmaz hususlardır. Bütün bu süreçlerde internetin ve akıllı cihazların kullanılması, şebekeyi “akıllı” hale getiriyor. Sonuç olarak, şebekelerde üretimden tüketime bütün süreçlerin yeni teknolojiler kullanılarak izlenmesi ve yönetilmesi, bir başka deyişle enerji zekasının şebekelere adapte edilmesi akıllı şebekelerde enerjiyi izleme ve yönetme imkanı olarak tanımlanan döngüyü başlatıyor.
Akıllı Şebekelerde Enerji İzleme ve Yönetim Süreci Nasıl İşliyor?
Akıllı şebekelerde enerji izleme için kullanılan en önemli teknolojilerden bazıları IoT (Nesnelerin İnterneti) tabanlı cihazlar ve bu cihazların topladığı veriyi saklayacak bir bulut platformları, son olarak da SCADA (Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi)’dır. İnternet tabanlı cihazlar (IoT); öncelikli amacı nesne ve kullanıcı arasında iletişim kanalı sağlamak olan, şebekeden aldığı veriyi işleyen, şebekedeki cihazlar arasında operasyonel haberleşmeyi sağlayan, şebekenin karmaşık yapısında enerjinin izleme ve yönetimini kolaylaştıran araçlardır. Nesnelerin interneti teknolojisi sayesinde, elektrik şebekesindeki üretim ve tüketimden, son kullanıcı olan hane halkının tüketimine kadar tüm girdi ve çıktılardan tek bir platform üzerinden kontrol sağlanabiliyor. Sanayiden eğitime, ofislerden evlere birçok kullanım alanı bulunan; günlük yaşamı, üretimi ve haberleşmeyi kolaylaştıran İnternet tabanlı (IoT) cihazlar, enerjinin izleme ve yönetim sürecinde de kullanılması verimlilik ve tasarruf çıktılarına görünür fayda sağlayan teknolojilerden biri. Akıllı şebekelerde enerji izleme sürecinde kullanılan başka bir teknoloji ise bulut bilişimdir.
Bulut bilişim, akıllı şebekelerde enerji izleme sürecinde toplanan veriyi güvenli ve maliyetsiz bir şekilde saklar. Bulut bilişimin en iyi özelliklerinden biri ulaşım kolaylığı ve akıllı şebeke içindeki paydaşların ortak kullanımı için kolaylık sağlamasıdır. Bulut bilişim, akıllı şebeke içerisinde bilgiye ve toplanan veriye istendiği zaman kolayca ulaşımı sağlayan, kolay ve açık erişim sağlayan, güvenliği bulut teknolojisini geliştiren hizmet sağlayıcısı tarafından garanti edilen, internet tabanlı bir hizmettir.
Son olarak bulut bilişimi ve internet tabanlı cihazları (IoT) kullanarak akıllı şebeke içerisinde enerji izleme ve yönetimi sağlayan SCADA (Merkezi Denetleme, Kontrol ve Veri Toplama) yazılımı, temelde geniş bir alana yayılmış şebekeleri “akıllı” hale getirerek birçok cihazdan ve uzaktan da akıllı şebekenin kontrolünü sağlayan bir sistemdir. SCADA’nın temel çalışma prensibi akıllı şebekelerde üretimin, iletimin ve dağıtımın bütüncül bir yöntemle izlenmesi, yönetilmesi ve tüm bu süreçlerin ve çıkabilecek sorunların raporlanmasıdır. Akıllı şebekelere gözle görülür bir kontrol, yönetim ve raporlama imkanı sağlayan SCADA yazılımlarının birçok avantajı vardır. Akıllı şebekenin anlık izlenebilmesi, üretimin raporlanması ve analizi, olası teknik aksaklık ve risklerden anında haberdar olabilme ve müdahale gibi avantajları sayesinde SCADA yazılımları, akıllı şebekelerde kullanım alanını artırmaya devam ediyor.
inavitas Utility ile Akıllı Şebekelerde Enerji İzleme ve Yönetimi
inavitas Utility, elektrik dağıtım şirketleri için özel tasarlanmış, gelişmiş dağıtım yönetim sistemidir. inavitas Utility, size bütünleşik bir enerji yönetimi platformu ve çözümü sunar. Akıllı şebekelerde enerji izlemede kullanılan, yukarıda bahsettiğimiz bulut bilişim, internet tabanlı (IoT) cihazlar ve SCADA vb. yazılımlarla inavitas Utility, dağıtım şirketinizin elektriğin üretiminden, dağıtımına kadar haberdar, verimli, ve düşük maliyetli kalmasını sağlar. inavitas Utility’nin sunduğu akıllı cihaz ve yazılım portföyü ile verimliliğinizi sürdürecek, Kesinti Yönetim Sistemi modülü ile sisteminizin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlayarak elektrik kesintisi durumunda sizi hemen haberdar edecek, gerçek zamanlı izleme ile sisteminizi optimize edecek, bakım-onarım maliyetlerini minimize edecek ve akıllı izleme ile akıllı şebekenizin bağlantı kapasitesini artıracaktır. Aynı zamanda akıllı şebekenizin izleme ve yönetiminde inavitas Utility’nin sunduğu SCADA, DMS (Dağıtılmış Enerji Yönetim Sistemi) ve OMS (Kesinti Yönetim Sistemi) size birleşik ve bütüncül bir enerji yönetim çözümü sunuyor. Kullanıcı dostu web tabanlı ve benzersiz tasarımlı arayüzü ve entegrasyonu kolaylaştıran yapısıyla size akıllı şebekenizde kolaylık sağlayacak.
Yazımızın da konusu olan akıllı şebekelerde inavitas Utility’nin sunduğu enerji izleme çözümleri, şebekelerdeki geleneksel kontrol ve izleme yöntemlerine göre verimlilik, güvenilirlik ve daha az maliyet sunuyor.
inavitas Utility’nin akıllı şebekelerde enerji izleme ve yönetimi çözümleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.