inavitas Plant Enerji Zekası ve Üretim Santrallerinde Reaktif Güç Yönetimi
Enerji Zekası Arayüzünün Güneş Enerjisi Üretim Tesisinde Kullanımı
Genel Bilgi
inavitas Plant platformu; yenilenebilir enerji üretim santrallerinde (güneş, rüzgar ve hidroelektrik üretim tesisleri) enerji zekası platformu ile portföy ve performans yönetimi sağlamaktadır.
Zamanında doğru kararlar alınabilmesi için inavitas Plant Enerji Zekası ile tek bir platformdan yerel scada takibi, enerji santrali kontrolörü (PPC), performans takibi, güç kalitesinin iyileştirilmesi, ve şebeke uygunluk çalışması ve uygulamalarının yapılabilmesi sağlanmaktadır.
Projenin Amacı
Reaktif oran aşımı cezasına giren 137 santrale sahip ve toplamda 166,6 MW kurulu gücü olan güneş enerji sistemi kurulu gücü 2 MW olan bir santralinin her ay girmiş olduğu reaktif oran aşımı cezasının engellenmesi.
Projenin Kapsamı
inavitas Plant ile Güneş Enerjisi Üretim santrallerinde sunulan enerji zekası ara yüzünün kullanımı ile müşterimizin tek bir platformdan sahalarında kurulu olan;
- Kalite Kaydedici,
- Analizör,
- Röle,
- Inverter,
- Combiner Box,
- Hava İstasyonu Sensörleri
verileri sahadan toplanır ve inavitas Plant arayüzünden kullanıcıların web veya mobil uygulama ile diledikleri yerden erişebilecekleri yapıda müşterilere sunulur.
Enerji Zekası sayesinde tüm donanımların uzaktan takip edilebilmesi ve inavitas Plant yazılımı kabiliyetleri kapsamında yer alan raporlama ve alarm modülleri sayesinde anlık haberdar olmaya ve karar mekanizmasının hızlı işletilmesine olanak tanır.
137 santrale sahip kullanıcımızın 2MW kurulu güce sahip santralinde her ay yaşamış olduğu reaktif oran aşım problemi inavitas Plant ile tespit edilmiş ve sorunun çözümüne yönelik otomasyon sisteminin devreye alınması sağlanmıştır.
Otomasyon sistemi kapsamında, güneşlenme saatleri dışında tesiste üretim yapılmıyorken, tesisin reaktif güç çekiminin yüksek olduğu tespit edilmiş ve platform üzerinden yapılabilen programlama sayesinde, belirlenen Yaz ve Kış mevsimi güneşlenme süreleri dikkate alınarak üretim harici saatlerde tesis kesicisine gönderilen açma/kapama komutları ile üretimin olmadığı saatlerde güç çekiminin engellenmesi sağlanmıştır.
Yapılan çalışma ile güneşlenme süreleri harici santrallerin kesicilerinin açılması sayesinde, tüketim de azaltılmış ve ek bir verimlilik sağlanmıştır.
Sonuç
137 santrali olan kullanıcının reaktif oran aşım probleminin yatırım maliyeti gerektirmeden inavitas Plant platformu sayesinde düşük bir hizmet bedeli yansıtılarak geliştirilen açma/kapama mekanizması sayesinde müşterimiz sahasında yaşanan reaktif aşım probleminin önüne geçilmiştir ve aylık yaklaşık 3,000.00 TL miktarında yansıtılan ek cezai bedelin önlenmesi sağlanmıştır.
Ek olarak, güneşlenme süreleri haricinde santrallerinin kesicilerinin açık konumda tutulması sayesinde santral gece tüketimleri önlenerek ek bir tasarruf sağlanmıştır. Yapılan bu çalışma sayesinde, elde edilen ek verimliliğin kesici maliyetini belirli bir sürede amorti edebileceği tespit edilmiştir.